-7.6 C
Zvornik
4/Dec/2023

Genijalne internet prevare; Evo kako se danas kradu pare!

Potrudili smo se da vam opišemo jednu prevaru koja se nedavno desila, te stoga pažljivo pročitajte tekst jer na ovakve prevare nije niko otporan, a dešavaju se sve češće.

Veliki broj ljudi dolazi na ideju da okači neku stvarčicu na pik (olx.ba) koja mu više nije potrebna, ne bi li se namakla koja stoja, dok sa druge strane tamo neki zavisnik od pik-a misli da mu takva stvarčica treba, pa se nemilice baca u pretragu i ponosno zalazi do najdubljih stranica koje samo najuporniji dosegnu.

Šta se dešava…

Dolazi ponuda za kupovinu vašeg proizvoda.

U tom trenutku svako normalan bi pomislio “evo para, šta sam još mogao da tušnem”.

Međutim, kupac želi da vam odmah uplati novac i šalje vam na e-mail “naizgled provjeren” sajt EuroExpress-a na kojem treba da ostavite podatke sa vaše kartice.

Internet Prevara Mejl EuroExpress

Znači još bolje, odmah će da legne lova?

Još samo treba da na tom sajtu unesete svoje podatke i šifru koju ste dobili na mobilnom i to je to…

Ostali ste bez novca na svojoj kartici (osim ako koristite Raiffeisen, što ćemo poslije da objasnimo).

Hajde sada da vidimo šta se tu desilo

Neko se dosjetio da iskopira sajt EuroExpress-a (jedna od pouzdanijih brzih pošti u BiH), jer zašto bi se iko plašio da ostavi podatke kada je to EuroExpress. Naravno, to je najlakši način da se stekne povjerenje.

poruka prevaranta internet prevare pin post

Na sajtu je napravljeno (vjerovatno automatski) da kada ukucate šifru koju ste dobili, vama se skida sa kartice 400 evra.

Ukoliko nemate sredstava na računu, reći će vam da vam je isteklo vrijeme za unos šifre i da morate ponovo unijeti, ali ovog puta sa kartice pokušava da skine 300 evra.

I tako proces traje sve do 100 evra.

Internet prevara skidanje novca sa racuna

E sad ako nemate ni 100 evra na kartici, ovo su vaši rijetki trenuci zbog kojih ćete biti zadovoljni time.

Kako ove prevare funkcionišu

Cilj prevaranta koji je ovo napravio je da danas pošalje što više ponuda za kupovinu proizvoda, pretežno na platformama poput olx.ba, i samim tim poveća šansu da se neko upeca.

Sve ostalo od trenutka kada dobijete e-mail se automatski odvija, te stoga prevarant ima i previše slobodnog vremena za slanje ponuda, koje će najvjerovatnije u jednom trenutku doći i do vas (naravno ukoliko se bavite prodajom na internetu).

Velika je vjerovatnoća da je čak i više osoba uključena u ovo.

E sada kada sve ovo znate moramo da objasnimo i ono najbitnije:

Kako prepoznati manipulatora i kako se zaštititi u ovakvim situacijama.

Ako dobijete navedeni e-mail, prvo provjerite ko ga je poslao i da li je to pravi EuroExpress, ili možda čak i neka druga firma preko koje se pokušava ostvariti povjerenje.

Ovako je to izgledalo u našem slučaju.

E-mail internet prevara pin post prevarant

Kao drugo, nikada nemojte davati CVV security code sa poleđine kartice, jer se on koristi samo prilikom plaćanja a ne uplata na vaš račun.

I kao treće, bitno je u kojoj banci posjedujete karticu.

U našem slučaju Raiffeisen banka je odmah blokirala karticu. Raiffeisen na neki način prepoznaje sumnjive transakcije i ne dozvoljava njihovo izvršenje. Vjerovatno postoje i još neke banke sa tim nivoom bezbjednosti, ali nismo upućeni.

Nakon blokade, banka će vam preporučiti da promijenite karticu, za šta će biti potrebno dodatnih sedam dana, ali barem niste ostali bez novca.

 

Nadamo se da će vam ovaj članak biti od koristi ukoliko se nađete u sličnim situacijama.
Autor: Boško Vasić

Zvornik
clear sky
-7.6 ° C
-7.6 °
-7.6 °
76 %
1.1kmh
2 %
Mon
5 °
Tue
10 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
3 °

Najčitanije vijesti

spot_img