34.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Uskoro 100 godina od osnivanja vatrogasne čete u Zvorniku

Dobrovoljno vatrogasno društvo u našem gradu, odnosno vatrogasnu četu osnovale su zvorničke zanatlije davne 1924. godine.

Prvi predsjednik društva bio je pekar Herman Ginsberger, a potpredsjednik Emil Klaus, jedan od najbogatijih zvorničkih jevreja. Startovalo se sa jednom pumpom, nešto kudeljnih crijeva sa dvije mlaznice i dvokolicom sa buretom od 500 litara sa ljudskom vučom. Kasnije je nabavljeno još opreme kao i jedna kola sa buretom od hiljadu litara sa konjskom zapregom, piše Mehmed Hudović u knjizi: “Zvornik, slike i bilješke iz prošlosti”.
Tada vatrogasci dobijaju i prve uniforme kao i prostorije za rad i smještaj opreme u jednoj od napuštenih vojnih baraka u Lagerima, gdje je 1936. godine otpočela sa radom i vatrogasna pleh muzika.

Između dva svjetska rata broj vatrogasne čete broji od 15 do 30 članova. Nakon rata rad društva obnovljen je 1947. godine. Njegov prvi posleratni predsjednik je bio Drago Bošnjak, a komandir Veljko Vidović. U istoriji zvorničkog vatrogastva posebno je značajna 1957. godina kada je društvo uz pomoć vatrogasnog saveza BiH i opštine dobilo, za to vrijeme, novu savremenu opremu u prvom redu vatrogasna kola na motorni pogon.

Danas vatrogasna profesionalna jedinica Zvornik broji 40 pripadnika dobro obučenih, posjedujući modernu opremu i vozila, spremni da u svakom trenutku brzo i efikasno djeluju.

Preuzeto: Zvornicki.ba

Zvornik
broken clouds
34.4 ° C
34.4 °
34.4 °
37 %
2.3kmh
58 %
Sun
35 °
Mon
35 °
Tue
40 °
Wed
37 °
Thu
35 °

Najčitanije vijesti

spot_img