-0.8 C
Zvornik
8/Dec/2023

Sa Zvorničkog jezera sklonjeno 30 000 kg otpada; Projekat vrijedan 220 000 dolara

Projekat vrijedan 220 000 dolara realizuju rotari klubovi iz Bijeljine, Loznice i Visbadena, a Grad Zvornik finansirao je odvoz i odlaganje prikupljenog otpada.

U oktobru je na Zvorničkom jezeru specijalizovani brod čistio jezero od otpada.

“Velika zahvalnost našim prijateljima iz rotari klubova iz Bijeljine, Loznice i Visbadena što danas prijatelji iz Njemačke čiste naše Zvorničko jezero, jezero koje je biser grada Zvornika i jedna velika šansa za razvoj turizma kod nas.”

“Nakon ovog ostaje naša obaveza da radimo na jačanju svijesti građana o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine. Čisto životno okruženje je veoma bitan segment u modernom življenju, jer to je nešto što ostavljamo sutra našim pokoljenjima,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Ekipa sa brodom čistila je jezero i u avgustu ove godine, a ukupno je prikupljeno oko 30.000 kg otpada, od čega je najviše bilo drveta, vrtnog otpada, stakla i plastike.

“Naš cilj je da sa našim brodom prikupljamo sav otpad, od plastičnog do onog vrtnog, koji se nalazi na Zvorničkom jezeru i da ga poslije toga lagerujemo na deponiji,“ istakla je Sabine Šrunder iz njemačke kompanije Evervejv.

U naredne tri godine brod će čistiti otpad na rijeci Drini u Republici Srpskoj i Srbiji.

Projekat se realizuje sa ciljem smanjenja zagađenja Drine i njenih pritoka i jezera prvenstveno plastičnim otpadom, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu.

Zvornik
broken clouds
-0.8 ° C
-0.6 °
-0.8 °
91 %
1.4kmh
74 %
Fri
5 °
Sat
4 °
Sun
4 °
Mon
8 °
Tue
9 °

Najčitanije vijesti

spot_img