15.4 C
Zvornik
20/Apr/2024

“Alumina” obilježila 45 rodjendan; Od osnivanja proizvedeno 14 miliona tona glinice (FOTO)

U rekordnom vremenu,  za samo 36 mjeseci,  22 izvođača radova, sa oko 4.500 graditelja, izgrađena je jedna od najvećih fabrika za proizvodnju glinice na prostorima Balkana, godišnjeg kapaciteta  600.000 tona. 

Šestog oktobra 1978. godine počela je sa radom Fabrika glinice “Birač” u Zvorniku.

Povodom Dana fabrike i 45 godina rada, u kompaniji “Alumina” danas je organizovana mala svečanost, kojoj su, pored članova Uprave i menadžmenta kompanije, te vlasnika firme “Pavgord” iz Foče Gordana Pavlovića, najvećeg povjerioca zvorničke fabrike, prisustvovali i predstavnici Gradske uprave  Zvornika na čelu sa gradonačelnikom Bojanom Ivanovićem.

45 godina alumina rodjendan gosti

Na događaju su bili i poslanici iz Zvornika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, Aleksandar Krsmanović i Siniša Mijatović.

Obilježavanju velikog jubileja najvećeg zvorničkog kolektiva prisustvovao je i mr Rajko Dukić, predsjednik Grupacije i kompanije “Boksit”, strateškog partnera fabrike od njenog prvog dana rada.

“Kompanija “Alumina” prodaje svoje proizvode u 50 zemalja na svim kontinentima, tako da taj korak treba održati i učvrstiti se na toj poziciji kako bi stvorila sebi višegodišnju perspektivu za opstanak na tržištu.”

“Kompanija trenutno radi na proširenju kapaciteta pogona za proizvodnju finoprecipitiranih hidrata, gdje će sa sadašnjih 40.000 tona na godišnjem nivou, već početkom naredne godine proizvoditi oko 60.000 tona ovog proizvoda.”

45 godina alumina rodjenda fabrika glinice birac, kolektiv

“Sa Tehničkim školskim centrom iz Karakaja imamo potpisan ugovor da se u fabrici obavlja profesionalna praksa njihovih učenika kojima će biti data prilika da se zaposle odmah po završetku školovanja,” rekao je predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Zoran Stevanović.

Predsjednik grupacije i kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić rekao je da je 6. oktobra 1978. godine bio prisutan na otvaranju Fabrike glinice “Birač” kao direktor Rudnika “Boksit”.

45 godina alumina rodjendan rajko dukic boksit milic

“Fabriku je otvorio tadašnji predsjednik Savezne vlade Jugoslavije Veselin Đuranović u prisustvu direktora “Energoinvesta“ Emerika Bluma i potpredsjednika Vlade Rusije,” rekao je Dukić.

U proteklih 45 godina rada Fabrike, proizvedeno je blizu 14 miliona tona glinice i drugih proizvoda.

Preuzeto: zvornicki.ba

Zvornik
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
47 %
2.7kmh
100 %
Sat
13 °
Sun
9 °
Mon
14 °
Tue
17 °
Wed
16 °

Najčitanije vijesti

spot_img