35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Dr Vera Tanacković savjetuje: Šta roditelji treba da nose na putovanje

Stigla je sezona godišnjih odmora i mnogi roditelji su u nedoumici šta od lijekova je neophodno ponijeti u putnoj apoteci za putovanje sa djecom.

Dr Vera Tanacković, specijalista pedijatrije navodi šta je neophodno da pripremite za put:

PROBIOTIK – savjetuje se konzumiranje par dana pred put, ali zatim i tokom cijelog odmora

LIZALICE ILI TABLETE PROTIV MUČNINE – pomažu kod mučnine i povraćanja tokom putovanja, tablete se piju pred put i ne preporučuju za djecu mlađu od 2 godine.

Farmaceuta zamolite da preporuči dozu zavisno od uzrasta.

TOPLOMJER – Kada putujete sa malom djecom, toplomer je obavezan u putnoj apoteci.

ANTIPIRETIK (paracetamol, brufen) – Ako dijete ima povišenu temperaturu koja prelazi 38.5 °C vjerovatno ćete htjeti da je spustite. Sirup ili tablete – lijek za spuštanje temperature je potrebno da imate u svojoj putnoj apoteci.

SREDSTVO ZA REHIDRATACIJU – ako dijete zbog povraćenja ili dijareje izgubi dosta tečnosti, najlakše ćete je povratiti sredstvom za rehidrataciju.

SREDSTVO ZA OTPUŠAVANJE NOSA – Zbog promjene klime i morske vode, virusne infekcije ili alergijske reakcije često na moru dođe do toga da se djetetu zapuši nos, to može da mu ometa san i poprilično poremeti ritam odmora. Kapi ili sprej za nos mogu biti od pomoći.

ZAŠTITA OD SUNCA – adekvatne kreme i sprejevi za sunčanje i nakon sunčanja koji će zaštititi vašu djecu od štetnih uticaja sunca i UV zračenja, preporučuje se visoki zaštitni faktor 50.

SIRUP PROTIV ALERGIJE – Lijekovi protiv alergija uzimaju se po preporuci ljekara u odgovarajućoj dozi i na način kako je propisano.

U SLUČAJU POVREDA – Sterilna gaza, Hanzaplast, Povidon, hidrogen ili borna kiselina

Lijekove za djecu koja pate od hroničnih bolesti koristiti po preporuci pedijatra.

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img