35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Izbjegao disciplinsku; Policajac kome se sudi za premlaćivanje dječaka (14) iz Osmaka penzionisan

Rajko Đurić, jedan od četvorice policajaca iz Osmaka koji se terete da su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”, penzionisan je i na taj način će izbjeći disciplinsku odgovornost, dok su ostala trojica suspendovani do okončanja krivičnog postupka.

Protiv komandira Policijske stanice u Osmacima Dejana Markovića zvanog Deša, krim inspektora Novice Popovića i policajca Dragana Milutinovića u toku je unutrašnji postupak, nakon kojeg će uslijediti pokretanje diciplinskog postupka, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za Detektor.

Ujedno Vas obavještavamo da je disciplinski postupak u potpunosti nezavisan u odnosu na krivični postupak, te da krivična odgovornost ne isključuje disciplinsku odgovornost policijskog službenika ukoliko se utvrdi da je činjenje krivičnog djela ujedno i povreda dužnosti – navodi se u odgovoru.

Kafa sale Zvornik

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini optužilo je ovu četvoricu policajaca da su kao službena lica učestvovali u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika Ajdina Jusića u augustu prošle godine, čime su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”. U optužnici je navedeno da su učestvovali u “neopravdanoj i prekomjernoj upotrebi fizičke sile”.

Oni su se 8. aprila ove godine pred Osnovnim sudom u Zvorniku izjasnili da nisu krivi. Tokom suđenja je pročitano da su maloljetnog Jusića u Osmacima ispitivali bez prisustva roditelja, tokom kojeg ga je Marković udario otvorenom pesnicom u lice, zastrašivao oružjem te udarao po vratu i ramenima.

Za Popovića, Đurića i Milutinovića je navedeno da nisu poduzeli nikakvu radnju kako bi spriječili da Marković tuče maloljetnika. Đurić je maloljetniku, navodi se, tokom ispitivanja počeo lomiti prste na ruci “povlačeći mu jedan po jedan prst”, dok su ga Popović i Milutinović vozili u policijskom vozilu. Tom prilikom ga je, kako je navedeno, Milutinović udarao u ruku i nogu, nakon čega su ga onesviješćenog ostavili ispred kuće.

Iz Osnovnog suda u Zvorniku su ranije rekli kako će nastavak suđenja biti zakazan shodno zakonu, ali nisu naveli kada. Miodrag Stojanović, branilac optuženih, kaže kako mu je iz ovog suda najavljeno da je predmet preuzeo novi sudija, te da očekuje poziv za suđenje.

-Oni su ostali bez sudije koji radi krivice i onda je predmet stajao neraspoređen. Sada je došao novi sudija i odmah je dobio ovaj predmet – navodi Stojanović za Detektor.

Juso Jusić, otac oštećenog Ajdina, koji je napad prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, kaže kako se njegov sin još nije u potpunosti oporavio, te da se još liječi od traume.

-Ponekad pričamo o tom događaju. Ajdin još pije tablete, ponekad naveče sanja sve to, skoči iza sna. Nadamo se da će suđenje uskoro početi i da će pravda izaći na vidjelo – govori Juso.

Ajdin Jusić je novinarima ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Detalje događaja možete pročitati na ovom linku.

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img