15.4 C
Zvornik
20/Apr/2024

JZU Bolnica Zvornik dobila defektologa; Rade Tijanić jedini defektolog – tiflolog u regiji

JZU Bolnica Zvornik jedina ustanova u regiji koja među svojim zaposlenim ima defektologa – tiflologa.

Defektolog – tiflolog je interdisciplinarna profesija koja se bavi dijagnostikom i liječenjem vizuelnih problema, kao što su strabizam (pogrešan položaj oka), ambliopija (lijeno oko), binokularni poremećaji i drugi problemi sa vidom.

Rade Tijanić, fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju osoba sa oštećenjem vida završio je u Beogradu.

Period od završetka fakulteta do zaposlenja u bolnici Zvornik proveo je radeći u privatnim optikama i oftalmološkim ordinacijama.

Pripravnički staž odradio je kod koleginice Milanke Cvijetinović koja je do odlaska u penziju radila u ortopleoptičkom kabinetu bolnice Zvornik.

Ortopleoptički kabinet nalazi se u sklopu Odjeljenja za oftalmologiju JZU Bolnica Zvornik.

Ortopleoptički kabinet predstavlja dio oftalmologije koji se bavi ispravljanjem i pobošljanjem problema sa vidom kod djece i odraslih.

Poboljšanje vida i ispravljanje problema sa vidom postiže se određenim vjezbama koje defektolog – tiflolog obavlja i preporučuje u dogovoru sa oftalmologom.

“Rad sa djecom je izuzetno lijep, izazovan i human, ali i naporan, posebno sa roditeljima koji saznaju da im dijete ne vidi ili ima drugi problem sa vidom.” rekao je Rade Tijanić.

“Rade Tijanić izrazio je veliku zahvalnost načelniku odjeljenja za oftalmologiju dr Veselinu Sandiću, glavnoj sestri Zorici na toploj dobrodošlici, kao i direktoru Ivanu Popoviću, na ukazanom povjerenju”, rečeno je iz JZU Bolnice Zvornik.

Zvornik
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
47 %
2.7kmh
100 %
Sat
13 °
Sun
9 °
Mon
14 °
Tue
17 °
Wed
16 °

Najčitanije vijesti

spot_img