10.9 C
Zvornik
18/Apr/2024

JZU Bolnica Zvornik ima najmanji dug po osnovu poreza i doprinosa u RS

Radnici javnih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, kojima nisu redovno uplaćivani doprinosi, zahvaljujući reprogramu starih dugovanja koji su sklopili bolnice i domovi zdravlja, moći će besplatno da se liječe.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović ističe da je zaključkom Vlade RS odlučeno da Poreska uprava Republike Srpske naplatu dugovanja bolnica i domova zdravlja odgodi na godinu dana.

– To znači da narednih 12 mjeseci nećemo vraćati ništa. Za to vrijeme Vlada zajedno sa menadžmentom zdravstvenih ustanova nastojaće da iznađe rješenja na koji način ćemo nakon isteka roka, a to je 1. avgust 2024. godine, ući u otplatu dugova – pojašnjava Popović.

On je dodao da su sporna dugovanja zdravstvenih ustanova nastala prije 1. januara 2020. godine.

– Sve bolnice, počevši od početka 2020. godine, redovno izmiruju dospjele obaveze, uključujući poreze i doprinose. Vlada je tada donijela odluku i bila jasna da će menadžment koji ne bude uplaćivao doprinose istog momenta biti smijenjen jer nam Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbjeđuje dovoljno sredstava da možemo isplaćivati bruto plate – kategoričan je Popović.

Precizirao je da Bolnica Zvornik duguje nešto više od dva miliona KM.

– Tačnije, 1,8 miliona maraka plus kamate. Imamo najmanji dug po osnovu poreza i doprinosa i što se tiče nas, možemo nakon isteka tih 12 mjeseci otplaćivati dug. Već smo napravili strategiju – navodi Popović.

Ivan Popović kaže da zakonska rješenja nalažu da mora postojati kontinuitet u uplatama doprinosa da bi radnici bili zdravstveno osigurani.

– Radnik kojem, na primjer, nije uplaćen jedan mjesec u 2017. godini, bez obzira na to što su mu svih ostalih godina i mjeseci doprinosi redovno uplaćivani, ne može ovjeriti knjižicu i dobiti zdravstvenu zaštitu – objasnio je Popović.

Preuzeto: Glas Srpske

Zvornik
broken clouds
10.9 ° C
11.4 °
10.9 °
52 %
3.2kmh
84 %
Thu
11 °
Fri
12 °
Sat
14 °
Sun
6 °
Mon
7 °

Najčitanije vijesti

spot_img