15.4 C
Zvornik
20/Apr/2024

Milena Pavlović planinarka iz Vlasenice ostvaruje svoje snove; Učestvuje u penjanju na vrhove Himalaja

Vlaseničanka Milena Pavlović, članica vlaseničkog Planinarsko-ekološkog društva “Acer”, će učestvovati u penjanju jednog najzahtjevnijih vrhova Himalaja, Island Peaka.

“Uspon na Island Peak, 6.189 metara nadmorske visine, trebalo bi da traje 21 ili 22 dana, u zavisnosti od vremena. Završni uspon biće 14. dan, nakon 12-13 dana hodanja. Najveći problem tokom uspona predstavlja visinska bolest. Koliko god da je sportista spreman, ne zna se kako će njegov organizam nositi sa visinskom bolešću, jer već poslije 5.000 metara mi raspolažemo sa nekih 30 odsto kiseonika.”

Pavlovićeva ističe da su pripreme za ovaj poduhvat trajale više od dvije i po godine.

“Za planinara je najvažnije da, koliko god da je fizički spremna, bude psihički stabilna osoba. Pripreme su tražile mnogo odricanja, svaki vikend na planini. Svakog petka, nakon posla, kretala sam na planinu, a vraćala se baš na vrijeme da u ponedjeljak stignem na posao. To je podrazumijevalo penjanje i u ljetnjim i u zimskim uslovima. U ljetnjim uslovima – penjanje na stijenama, a u zimskim po ledenjacima.”

Osim borbe s manjkom kiseonika, tokom uspona svaki planinar na leđima nosi i teret od tridesetak kilograma.

“Navešću banalan primjer, umor koji osjetimo nakon 10 kilometara hoda po ravnom, na velikim visinama, u nedostatku kiseonika, osjetimo nakon 100 ili 200 metara. U toku priprema smo računali i na teret koji ću nositi tokom uspona, pa sam se trudila da ruksak bude opterećen bar 20 kilograma, tako da sam spremna i za to,” rekla je Milena Pavlović.

Milena Pavlović navodi da je sa vlaseničkim planinarima počela da hoda 2015. godine, a da joj je planinarstvo postalo ljubav i da sada “Acer” smatra svojom porodicom.

Zvornik
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
47 %
2.7kmh
100 %
Sat
13 °
Sun
9 °
Mon
14 °
Tue
17 °
Wed
16 °

Najčitanije vijesti

spot_img