-6.6 C
Zvornik
4/Dec/2023

Ministarstvo poljoprivrede danas održalo obuku za zvorničke poljoprivrednike

Poljoprivrednici sa područja Zvornika imali su priliku da prisustvuju prezentaciji Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2023. godini.

Takođe na obuci se govorilo o zaštiti kukuruza sa osvrtom na divlji sirak, a predstavljen je i Sindžentin sjemenski program.

“Za podsticaje je planirano dosta više novca nego prije, odnosno 180.000.000 KM. Novine su da su određeni kriterijumi smanjeni da bi se što više farmera obuhvatilo sistemom podsticaja. Svaki poljoprivrednik koji ima minimalno tri muzna grla i koji je proveo veterinarsko-sanitarne mjere za sva grla podliježe sistemu podsticaja, što ranije nije bio slučaj. Smanjeni su limiti za priplodne ovce u čistoj rasi sa 50 na 30, a križanaca sa 100 na 50 ovaca, kao i limit za zasijane površine pod pšenicom sa jedan i po hektar na jedan hektar.” rekao je Mile Novaković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

“Poljoprivrednici treba da znaju koji izbor preparata i u koje vrijeme, tj fazi razvoja da ih primjenjuju. Dva su načina suzbijanja korova, jedan podrazumijeva tretiranje poslije sjetve, a prije nicanja kukuruza zemljišnim herbicidima, a drugi je nakon nicanja kukuruza. Ukoliko se zakasni sa preparatima korov prelazi u otporniju fazu, a moguće je i oštećenje usjeva kukuruza, kao i ukoliko se prekorače doze.” rekao je Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Zvornik
clear sky
-6.6 ° C
-6.6 °
-6.6 °
76 %
0.8kmh
5 %
Mon
5 °
Tue
10 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
1 °

Najčitanije vijesti

spot_img