35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Sastanak gradonačelnika i udruženja pčelara

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović primio je danas predstavnike Udruženja pčelara "Bagrem" i Šumske uprave Zvornik. Sastanku je prisustvovao i gradski poljoprivredni inspektor Siniša Marković.

“Na zadovoljstvo svih danas prisutnih dogovorili smo korake koje treba preduzeti. Šumska uprava se stavila na raspolaganje da u svom domenu urade što treba kad je riječ o pošumljavanju kestenom.”

“Grad će obezbijediti novčanu podršku za nabavku i sadnju kestena, kao i asistenciju poljoprivrednog inspektora na sprječavanju ilegalnih dolazaka pčelara iz drugih opština koji bez odobrenja našeg nadležnog odjeljenja dovoze svoje pčelinjake radi paše na području grada Zvornika. Niko ne zabranjuje pčelarima da sele svoje pčelinjake na područja gdje ima paše, pa i na zvorničko područje, ali postoji procedura koja se mora ispoštovati i na tome ćemo istrajati.” rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović.

“Mi smo na Skupštini pčelara donijeli odluku da krenemo u pošumljavanje sadnicama kestena da bi dobili još jednu pašu. Za ovu našu akciju dobili smo veliku podršku gradonačelnika i Gradske uprave na čemu smo neizmjerno zahvalni. Za sadnju smo odabrali predeo Kovačevac na Kučić Kuli i dogovorili sa predstavnicima Šumske uprave da privedu namjeni ovu površinu gdje će oni planski i posaditi kesten.”

“Radi se o oko dva hektara gdje bi se moglo zasaditi oko 5.000 sadnica. Gradonačelnik nam je obećao da će određeni broj sadnica obezbjediti Gradska uprava, a to očekujemo i od našeg Saveza pčelara. Danas je sve dogovoreno i nadamo se na jesen ili na proleće iduće godine da ćemo zasaditi kesten koji, inače, brzo raste i već od treće, četvrte godine počinje da behara.” rekao je predsjednik udruženja Bagrem Zoran Birčaković.

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img