-7.6 C
Zvornik
4/Dec/2023

Svjedočenje jednog od uhapšenih u Zvorniku: Auto-školu prepišu na rođaka pa se zaposle u komisiji za polaganje

Jedan od uhapšenih tako je otkrio da su pojedini članovi komisija za polaganje vozačkih ispita i testova o poznavanju saobraćajnih propisa bili u direktnom sukobu interesa, jer su svoje auto-škole prepisali na rođake.

Kandidati upravo tih škola bili su kasnije u privilegovanom položaju tokom polaganja vozačkog ispita.

Uhapšeni članovi komisija podmićivani su novcem od strane instruktora, a sve kako bi se upravo pojedini kandidati našli među onima koji bi izašli i odmah iz prve položili vozački ispit.

Pojedini članovi komisije, pa čak i oni visokorangirani, imali su svoje povlaštene kandidate za koje bi urgirali.

Poseban dio odnosio se na prodaju informacija o tome ko će na određenom vozačkom ispitu biti imenovan kao ispitivač.

Koliko je uigrana šema bila govori i to da su članovi koji su bili u Komisiji za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima u Zvorniku fotografisali testove na kojima su bili zaokruženi tačni odgovori ili bi se kandidati samo potpisali na testove koji bi se naknadno popunili sa tačnim odgovorima.

Cijena ovakvog načina polaganja testova kretala se od 300 do 500 evra.

Ovo posljednje, stavljeno je na teret osumnjičenom diplomiranom saobraćajnom inženjeru Miroslavu Grujičiću uhapšenom u akciji “Alter ego” koji je ujedno u kumovskim vezama sa osumnjičenim organizatorom grupe Daliborom Krunićem, vlasnikom auto-škole.

Grujičić je kao službena osoba i član Komisije za polaganje testova, navodno iskorištavao svoj službeni položaj i ovlaštenja i pomagao kandidatima Krunića, iako oni nisu imali potrebno znanje da bi položili test.

Zvornik
clear sky
-7.6 ° C
-7.6 °
-7.6 °
76 %
1.1kmh
2 %
Mon
5 °
Tue
10 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
3 °

Najčitanije vijesti

spot_img