10.4 C
Zvornik
5/Dec/2023

Zvornik obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Praznik se obilježava od 2020. godine, na dan kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima probila Solunski front.

Na mostu Kralja Aleksandra I Karađorđevića predstavnici mladih zajedno sa mladima iz Malog Zvornika su simbolično razvili zastave Republike Srpske i Republike Srbije.

“Prije svega želim svima da čestitam dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Danas se sjećamo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske istorije. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svima koji su se odazvali obilježavanju ovog praznika”, rekao je Veljo Tijanić savjetnik gradonačelnika Zvornika za mlade.

“Želim da čestitam današnji praznik svim Srbima širom svijeta i da im poručim da budu ponosni na to što jesu. U političkom i pravnom smislu ovde postoji granica, ali u našim srcima i glavama ona treba da se izbriše. Drina nije granica, živjela Srpska živjela Srbija”, rekao je Aleksandar Andrić odbornik opštine Mali Zvornik.

Na platou ispred Kasine predstavljena je izložba “Zvornik u I svjetskom ratu”. Takođe održano je predavanje za zvorničke učenike o važnosti praznika i njegovim simbolima.

Dan srpskog jedinstva izlozba zvornicana prvi svjetski rat

“Cilj uspostavljanja ovog praznika jeste jačanje jedinstva srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj i jačanje kulta nacionalne zastave. Danas se sjećamo naših slavnih predaka kao i proboja Solunskog fronta koji se dogodio 1918. godine kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima probila front i tako doprinijela okončanju prvog svjetskog rata.”

“Danas šaljemo poruku da smo mi Srbi sa obe rijeke Drine jedan narod, da su Srbi isti narod ma gdje oni živjeli,” rekao je Miloš Ivanović ispred udruženja Dr. Đorđe Lazarević.

JU Narodna biblioteka i muzejska zbirka organizovala je “Čitanje pisama srpskih boraca iz Prvog svjetskog rata”. U čitaonici je organizovano predavanje “Srpski pisci u Prvom svjetskom ratu”.

Zvornik
broken clouds
10.4 ° C
10.4 °
10.4 °
69 %
0.8kmh
84 %
Tue
10 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
4 °
Sat
2 °

Najčitanije vijesti

spot_img