35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Ministrica finansija traži hitan upis „Pavgorda“ kao povjerioca fabrike „Birač“

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović zatražila je od suda da preduzeće „Pavgord“ postane novi povjerilac Fabrike glinice „Birač“.

Ministarstvo finansija je uputilo stečajnom sudiji dopis u kojem podjseća da je početkom avgusta prošle godine ustupilo 11,1 milion KM potraživanja od ove fabrike preduzeću „Pavgord“, a da upravnik još nije donio odluku o promjeni povjerilaca.

„Smatramo da je stečajni upravnik svojim postupanjem i nečinjenjem kršio osnovna načela stečajnog postupka, prvenstveno načelo hitnosti i efikasnosti, kao i jednakosti svih povjerilaca. Po našem mišljenju, svjesno odugovlači postupak promjene upisa na štetu Vlade RS, odnosno njenih ministarstava, ustanova i organa koji su ustupili svoja potraživanja“, rekla je ministrica finansija Zora Vidović.

„Polazeći od svega navedenog molimo sud, a kako bi se izbjegli troškovi vođenja postupka po Zakonu o suđenju u razumnom roku, da što prije donese odluku što se tiče promjene upisa potraživanja u ovom spisu. Takođe, smatramo potrebnim da se od strane suda izvrši provjera i ocjena zakonitosti i pravilnosti dosadašnjeg rada stečajnog upravnika“, navedeno je u dopisu.

Podsjećamo, Vlada RS je krajem jula prošle godine za 43 miliona KM prodala fočanskoj firmi „Pavgord“ kompletna potraživanja državnih institucija od FG „Birač“ u stečaju.

„Pavgord“ je novac uplatio već početkom avgusta, o čemu su institucije obavijestile sud i upravnika te zatražile da ova firma umjesto njih bude upisana u tabelu povjerilaca.

Preuzeto: Capital.ba

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img