13.4 C
Zvornik
22/Feb/2024

Odgođeno suđenje bivšem predsjedniku Vlade; Čekaju se finansijski podaci “Alumine”

Nastavak suđenja bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, optuženom za višemilionsku zloupotrebu službenog položaja odgođeno je danas u Okružnom sudu u Banjaluci, jer nije kompletirano ekonomsko- finansijsko vještačenje odbrane. Čekaju se finansijski podaci iz “Alumine”.

Zoran Bubić, advokat optuženog Džombića, objasnio je da je vještak uradio nalaz, ali bez finansijskih podataka preduzeća “Alumina” za 2022. godinu.

Odbrana je ujedno obaviještena da i tužiocu treba dodatno vrijeme da se upozna sa nalazom vještačenja.

Bubić je naveo da je u toku izrada završnog izvještaja u “Alumini” i vještak bi podatke za 2022. godinu trebao dobiti krajem februara.

“Izrada završnog izvještaja u preduzeću “Alumina” je u toku i vještak bi tražene podatke za 2022. godinu trebao dobiti krajem februara ove godine. Tada će uraditi analizu tih podatka i to neće biti nešto obimno”, objasnio je advokat Bubić.

Dodao je da zbog svega nije mogao saslušati vještaka ekonomsko- finansijske struke.

Džombićeva odbrana danas je Okružnom sudu u Banjaluci, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kao materijalni dokaz predala dokument Politika obezbjeđenja plasmana Investiciono razvojne banke RS koja je donesena još u maju 2011.godine.

Advokat Džombića podsjetio je da će optuženi biti saslušan nakon izvođenja pomenutog ekonomsko- finansijskog vještačenja.

Republičko tužilaštvo tereti Džombića za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjeljivanja 19.4 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke preduzeću “Energolinija”.

Prema optužnici, Džombić je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kredit.

“Nakon što je 10. novembra 2011. godine kreditni odbor IRB RS donio odluku kojom se odbija zahtjev za kredit „Energoliniji“ d.o.o. Zvornik zbog prezaduženosti i obaveza u iznosu od 35 miliona maraka, optuženi je pozvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića i rekao mu da zahtjev za kredit treba odobriti. Popović je to odbio i podnio je ostavku. Novi zahtjev za odobravanje kredita “Energolinija” je dostavila 18. januara 2012. godine, a optuženi Džombić je zatražio da se on ponovo obradi”, navodi se u optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Kreditni odbor IRB RS je dao saglasnost da se pomenutoj firmi odobri maksimalno šest miliona maraka, ali je kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS ovaj iznos „podigao“ na 19.4 miliona maraka koliko je u maju 2012. godine i isplaćeno „Energoliniji“ d.o.o. Zvornik. Odluku da se ovoj firmi odobrava pomenuti iznos, potpisao je kako se navodi u optužnici, tadašnji premijer RS Aleksandar Džombić.

Od ukupnog iznos od 19, 4 miliona maraka, Janković je precizirao da je 10, 6 miliona maraka upotrebljeno za investicije, dok je ostatak novca različitim transakcijama izvučen iz BiH, odnosno RS.

Zvornik
overcast clouds
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
58 %
3.1kmh
100 %
Thu
12 °
Fri
15 °
Sat
13 °
Sun
14 °
Mon
17 °

Najčitanije vijesti

spot_img