3.1 C
Zvornik
4/Dec/2023

Počinje izgradnja nasipa na rijeci Hoči u Zvorniku

Investicija vrijedna oko 3,5 miliona maraka najviše će obradovati mještane naselja Terminal u Karakaju, koji strahuju od svake obilnije kiše.

Za mjere zaštite od poplava, Vlada Srpske posredstvom kredita Evropske investicione banke, obezbjedila je 19 miliona evra.

Predstavnici Javne ustanove „Vode Srpske“ potpisali su ugovore sa izvođačima radova na 6 lokacija u Republici Srpskoj.

Jedan od projekata je izgradnja nasipa i regulacija rijeke Hoče na području Grada Zvornika. Ovaj projekat mnogo raduje mještane naselja Terminal u Karakaju, koji strahuju od svake obilnije kiše. Od pedeset domaćinstava, desetak je plavljeno već tri puta, 2010., 2014. i u januaru 2023. Među njima je i kuća petočlane porodice Rajke Garić.

Dobili smo plac od opštine jer je nama u Federaciji sva imovina uništena. Teškom mukom smo se skućili, ali mira nemamo. Čim padne veća kiša i nadođu Drina i Hoča, mi ne spavamo. Iznosimo namještaj na sprat, sklanjamo i spašavano što možemo. U poslednjoj poplavi bilo je pola metra vode u kući. Ložim vatru i sušim, ali vlagu je iz zidova teško istjerati. Direktna šteta nam je oko 5.000 maraka – kaže domaćica za portal Pin Post.

Ugovor za regulaciju korita rijeke Hoče, u dužini od 1.110 metara, vrijedan je oko 2 miliona i 356 hiljada maraka. Izgradnjom nasipa trebalo bi da bude trajno riješen problem plavljenja ovog područja, kaže gradonačelnika Bojan Ivanović.

Nadamo se da će biti urađena i obaloutvrda rijeke Drine u dužini od 2.100 metara ili bar nekih 500 do 600 metara kako bismo ovaj dio naselja Terminal zaštili – kaže Ivanović za Pin Post.

On najavaljuje da će iz gradskog budžeta biti izdvojena i sredstva za pomoć poplavljenima u ovom zvorničkom naselju.

U janurskoj poplavi u deset kuća je ušla voda. U još desetak su poplavljeni podrumi i pomoćni objekti. Osnovali smo komisiju koja će procijeniti štete i nastojaćemo pomoći da se one saniraju – kaže Ivanović.

Sa predstavnicima Evropske investicione banke, Delegacije EU i Investicionog okvira za zapadni Balkan, potpisani su ugovori i o sanacionim mjerama na još pet lokacija, a u završnoj fazi je i tenderska dokumentacija za projekte regulacije rijeke Studeni Jadar u Milićima i izgradnje prve dionice lijevog drinskog nasipa na području Bijeljine.

Mjere zaštite od poplava doprinijeće poboljšanju sistema zaštite od poplava u Republici Srpskoj i poboljšati uslove života stanovnika u 30 opština Republike Srpske.

Zvornik
clear sky
3.1 ° C
3.4 °
3.1 °
31 %
2.5kmh
5 %
Mon
6 °
Tue
11 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
5 °

Najčitanije vijesti

spot_img