35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Sok zbog kojeg djeca ne jedu stigao i kod nas; Zabranjen u Sloveniji Hrvatskoj i Crnoj Gori

“Prime” je relativno nov brend energetskih pića koji je popularizovan na društvenim mrežama pomoću TikToka i Jutjuba. Trenutno je najpopularnije piće u svijetu.

Dolazi u dvije verzije: “Prime Hydration” u plastičnoj flašici i “Prime Energy” u limenci.

Postao je senzacija za mlađu populaciju koja posjedovanje ovog soka smatra prestižom. Zabilježeni su slučajevi da su djeca školskog uzrasta prodavala vršnjacima gutljaj ili čak mirisanje ovog napitka jer nije svako mogao da ga priušti.

Cijena mu je oko 15 maraka za 500 mililitara, što je prema mišljenju mnogih roditelja koje djeca mole da im kupe, za naše standarde previše. Primjera radi, ovo piće u Americi košta oko 2 dolara.

SOK JE ZABRANJEN U SLOVENIJI, CRNOJ GORI I HRVATSKOJ

Ovaj proizvod sa kofeinom sadrži L-teanin koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u Evropskoj uniji.

Sastojak je dozvoljen u nekoj hrani i nekim alkoholnim pićima, ali ne i u tipu proizvoda “Prime”.

Kontrolom u prodajnim objektima i prilikom uvoza od strane inspekcije Republike Srpske utvrđeno je da proizvod “Prime Hydration” koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, ne nalazi na tržištu Republike Srpske.

Sok prime u Zvornik stigao

RODITELJU KUPUJU DJECI OPASAN SOK

Važno je istaći da ovaj sok ne mogu kupiti osobe mlađe od 18 godina. Zato se postavlja pitanje zašto roditelji kupuju djeci ovo energetsko piće?

Jedan od ključnih razloga je nedovoljna informisanost o negativnim efektima po zdravlje djece i sastojcima unutar samog pića.

Takođe, problem nastaje još i kada roditelji ne znaju šta djeca prate na društvenim mrežama i šta je uopšte popularno u njihovom uzrastu.

Mnogi su kupili djetetu sok jer je ono reklo da u školi svi imaju, pa su onda “potrčali” da kupe kako se njihovo djete ne bi osjećalo odbačeno, kao i da su tek kasnije postali svjesni šta su kupili.

Pritisak na djecu je veoma jak, a ona nisu sposobna da razluče šta se to njima plasira preko influensera. Zato bi to trebalo objasniti maloj djeci i adolescentima.

POSLJEDICE PREKOMJERNE KONZUMACIJE

Opštepoznata je činjenica da su energetska pića štetna po zdravlje. Prvenstveno su namjenjena za podizanje energije, što je zadatak kofeina.

Upravo je prevelika količina ovog sastojka problem za “Prime” pića sa kofeinom jer je konzumacija jedne flašice od 500 ml jednaka konzumiranju šest konzervi gaziranog soka i dvije šoljice kafe.

Kafa i kola kofein

Međutim, i odrasli mogu osjetiti posljedice kao što su glavobolja, aritmija, vrtoglavica, neurološki problemi, anksioznost, malaksalost, dezorjentisanost. Dugoročan i prekomjeran unos kofeina može izazvati visok krvni pritisak, što je značajan faktor za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

KO PROMOVIŠE “PRIME”?

Jutjuberi Logan Pol i Olajida Olajinka

Logan Pol je po zanimanju profesionalni rvač, bavi se još i glumom i režijom, a svakako dominira kao influenser na mrežama jer ga trenutno prati 27 miliona ljudi samo na Instagramu.

Pol ima 28 godina i nalazio se na na Forbsovoj listi naplaćenijih jutjubera za 2017, 2018. i 2021. godinu. U kompaniji “Prime” ima 20% udjela, sa kojom je za manje od godinu dana zaradio više od 250 miliona dolara.

Vlasnički udio u kompaniji “Pime Hydration” ima i influenser poznat kao Ksi, a puno ime mu je Olajide Olayinka Vilijams. Rođen je u Londonu 1993. godine a bavi se boksom i muzikom. Ksijeva neto vrijednost u 2023. iznosi oko 27 miliona dolara.

KSI i Logan Pol Prime sokŠta je L-teanin i za šta se koristi možete vidjeti na ovom linku.

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img