-7.6 C
Zvornik
4/Dec/2023

Stevanović: Stečaj Fabrike glinice “Birač” se mora uskoro riješiti

"Fabrika “Alumina”, sa ukupnim prihodom od oko 380 miliona KM, sa skoro stoprocentnim izvozom, predstavlja jedno od najozbiljnih privrednih društava na ovim prostorima." rekao je Zoran Stevanović na gostovanju na ATV televiziji.

“Treba istaći da je prethodni menadžment uradio puno na samoj organizaciji. “Alumina” je danas jedan veliki, dobro uvezan sistem koji ima neke svoje slabe tačke, kao i svaki veliki sistem. U budućnosti treba raditi da se jedna po jedna slaba tačka uklanja, odnosno, da se mogući udari na sistem s tog aspekta smanje ili amortizuju u potpunosti.”

“Danas, da bi fabrika opstala, ušlo se u disperziju proizvoda, ušlo se u proizvodnju takozvane nemetalurške glinice, u povećanu proizvodnju zeolita i precipiranih hidrata gdje su marže značajno veće i gdje je dorada proizvoda u našoj fabrici značajno veća, a samim tim i dohodak koji ostaje unutar fabrike značajno veći. Danas “Alumina’”, sa ukupnim prihodom od oko 380 miliona KM, sa skoro stoprocentnim izvozom, predstavlja jedno od najozbiljnih privrednih društava na ovim prostorima. Redovno isplaćuje lične dohotke, radnici dobijaju 13. platu kao i regres, redovno se izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, tako da je ona već svrstana u red uspješnih kolektiva.”

“Veliki teret za “Aluminu” je stečajni postupak Fabrike glinice “Birač” i to izaziva podozrenje kod kupaca, nikad trajno neće učvrstiti svoju poziciju na tržištu sve dok ste vi ćerka nekoga ko je nestabilan, čija sudbina je neizvjesna. U aprilu će biti deset godina od kako traje stečaj, nije se mnogo odmaklo, vode se desetine sudskih sporova. Za to je možda krivo i naše malo komplikovano zakonodavstvo, ne može se sa sigurnošću reći ko je kriv.”

“Jedan od razloga zašto sam dosaš na čelo kompanije je da Alumina stane čvrsto na noge, da se stečaj okonča što prije. Ekonomski Alumina odlično stoji, samo joj treba otvoriti pravnu budućnost. Treba zatvoriti stečaj, treba odrediti nove vlasnike u postupku završetka stečaja, teba dovesti barem jednog strateškog partnera koji će biti ozbiljni kupci proizvoda Alumine. To bi garantovalo neku stabilnost na tržištu.”

“Ova fabrika mora da ima vlasničku domaću komponentu u jednom dijelu, da se strancima ne daju krila u smislu da sutra zatvore fabriku, kad negdje nađu povoljniju proizvodnju. Treba jedan ili dva ozbiljna strateška strana partnera, koji bi obezbijedili tehnološku pomoć u nekom novom unapređenju lepeze proizvodnog programa da bi fabrika bila što profitabilnija i da bi što boilje koristila sjajne resurse koje u ovom momentu ima.” rekao je Zoran Stevanović.

On je rekao je da je okončanje stečaja još uvijek neizvjesno i da je upitno hoće li se moći doći do neke nagodbe.

Zvornik
clear sky
-7.6 ° C
-7.6 °
-7.6 °
76 %
1.1kmh
2 %
Mon
5 °
Tue
10 °
Wed
4 °
Thu
3 °
Fri
3 °

Najčitanije vijesti

spot_img