8.1 C
Zvornik
18/Apr/2024

STOP medijskom promovisanju ubica!

Dogodila su se dva zastrašujuća događaja u Srbiji - dva teroristička napada u samo 2 dana. Jedina stvar podjednako opasna je medijska pažnja koja im se posvećuje.

Zašto?

Zato što samo medijska pažnja može dovesti do još ovakvih događaja!

Ako nam je svima cilj da se ovakve stvari ne ponove ili da se barem smanji mogućnost da se ponove, moramo obratiti pažnju na ovaj problem.

Jedan od najvećih problema u medijima je objavljivanje imena i fotografija napadača, što ih čini poznatima široj javnosti makar i na trenutak. Upravo to mnogi od njih žele – biti u centru pažnje i osjećati se važnima, a mediji im to omogućavaju.

To može dovesti do toga da pojedine osobe počnu razmišljati o sličnim napadima kako bi se i oni našli u žiži javnosti. U njihovim očima je sada pravi trenutak.

Evo jedan primjer koji većina vas možda i zna:

Kada su mediji prestali prikazivati snimke ljudi koji ulaze na teren tokom fudbalskih utakmica, kako bi bili viđeni na televiziji, broj takvih incidenata se značajno smanjio.

To ukazuje na činjenicu da “medijska pažnja” može uticati na naše ponašanje i da bi mediji trebali biti oprezni u načinu na koji izvještavaju o ovakvim događajima.

Zar je važnije sakupiti 100 klikova od osjećaja da imate barem malo društvene odgovornosti.

Ako već nešto mora da se objavi, pažnju treba usmjeriti na što kraće informativno izvještavanje o samom događaju, podršci žrtvama i njihovim porodicama.

Tema je mnogo široka i različita su mišljenja, ali se nadam da ima onih koji shvataju ovaj tekst. Ako si jedan od njih, proslijedi članak nekome ko treba da bude svjestan, a nije.

Autor: Boško Vasić

Zvornik
overcast clouds
8.1 ° C
8.4 °
8.1 °
77 %
1kmh
90 %
Thu
8 °
Fri
12 °
Sat
12 °
Sun
5 °
Mon
4 °

Najčitanije vijesti

spot_img