15.4 C
Zvornik
20/Apr/2024

U Narodnoj biblioteci otvoreni Markovićevi dani; Gostovao Muharem Bazdulj

Narodna biblioteka Zvornik organizuje manifestaciju “Markovićevi dani”, posvećenu sjećanju na zvorničkog pisca Marka Markovića. Muharem Bazdulj izlaganjem o piscu Markoviću otvorio manifestaciju.

Pisac Marko Marković rođen je 1896. godine u Zvorniku. Bio je prozni pisac i publicista. Jedno vrijeme direktor izdavačkog preduzeća “Svjetlost “ i direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Osnovao je i bio prvi urednik književog časopisa “Život”. Marković je bio i predsjednik Udruženja književnika BiH, i obavljao niz drugih značajnih društvenih funkcija.

“Ukoliko gledamo na srpsku kulturu u najširem smislu, Marković je na margini u odnosu na naše najveće pisce, Andrića, Selimovića, ali ako gledamo kulturni kontekst, on je značajan stvaralac i veoma je važno da zavičajne biblioteke poput ove u Zvorniku čuvaju sjećanje o ovakvim ljudima u sredinama odakle potiču.” rekao je Muharem Bazdulj

U četvrtak u 12:00 časova, u prostorijama narodne biblioteke, biće otvorena izložba “Kriva Drina od sumraka do zore” Marko Marković.

U petak od 18:00 časova Udruženje građana “Kriva Drina” Zvornik organizuje izložbu i okrugli sto na temu “Zaboravljeni zvornički književnici”.

 

 

Zvornik
overcast clouds
15.4 ° C
15.4 °
15.4 °
47 %
2.7kmh
100 %
Sat
13 °
Sun
9 °
Mon
14 °
Tue
17 °
Wed
16 °

Najčitanije vijesti

spot_img