35.4 C
Zvornik
14/Jul/2024

Zamjenik gradonačelnika Zvornika posjetio kompaniju “Pass automative”

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović posjetio je proizvodni pogon njemačkog investitora Pass u Karakaju. Kompanija se bavi proizvodnjom autodijelova za svjetske proizvođače automobila.

“Grad Zvornik je zahvalan što je ovaj strani investitor odlučio da otvori pogon u našem gradu. Oni su ovdje kupili prostor nekadašnjeg Famoda i preselili svoju proizvodnju iz Poljske. Ono što je najvažnije jeste zapošljavanje radnika, kao i da imaju sigurno tržište za svoje proizvode i da planiraju otvaranje još jednog pogona.”

“Nadamo se da će njihov primjer slijediti i drugi strani investitori i doći u naš grad, a mi sa tim ciljem proširujemo poslovne zone i pomoći ćemo im kroz određene podsticaje. Grad Zvornik je učestvovao u finansiranju infrastrukture prilikom otvaranja pogona. Takođe, obezbijedili smo i subvenciju za zapošljavanje za šta su uslovi da investitor zaposli najmanje 100 radnika i uloži ne manje od 3.000.000 KM“ rekao je Ivanović.

Clanovi Gradske uprave u posjeti Pass

“U kompaniji je trenutno zaposleno 45 radnika i konkurs za nova radna mjesta je stalno otvoren.” rekao je direktor Željko Miličić.

“Sa proizvodnjom smo počeli sredinom oktobra prošle godine. Trenutno radimo sa četiri autoklava*, a pun kapacitet nam je 26 autoklava. Proizvodnja je organizovana u dvije, a uskoro će i u trećoj smjeni. Naša predviđanja su da pun kapacitet i broj zaposlenih od oko 300 postignemo za dvije godine.”

“Naši proizvodi se dorađuju u pogonima u Bijeljini i plasiraju kod svjetskih proizvođača automobila. Cilj nam je da, pored pogona vulkanizacije* gume, otvorimo još jedan pogon za proces presovanja gumenih crijeva za šta će nam trebati još prostora i radnika.“ rekao je Miličić.

U posjeti su bili i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Stefanović i šef Odsjeka za upravljanje razvojem i međunarodnu saradnju Biljana Milić.

*Autoklav – sprava za zagrijavanje stvari pod pritiskom.

*Vulkanizacija – Proces u kojem se kaučuk pod uticajem pritiska, vremena i temperature pretvori u gumu.

Zvornik
clear sky
35.4 ° C
35.4 °
35.4 °
34 %
2.1kmh
0 %
Sun
37 °
Mon
34 °
Tue
39 °
Wed
36 °
Thu
37 °

Najčitanije vijesti

spot_img